Πλακάκια, ορολογία κεραμικών πλακιδίων


Πλακάκια, ορολογία κεραμικών πλακιδίων

Διαβάστε στο κείμενο που ακολουθεί την ορολογία των κεραμικών πλακιδίων που χρησιμοποιούν οι βιομηχανίες για να επισημάνουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά των προϊόντων τους

Αγώγιμα πλακάκια

Πλακάκια κατασκευασμένα με ειδικό τρόπο ώστε να απορροφούν τα ηλεκτροστατικά φορτία και να τα οδηγούν στο έδαφος. Χρησιμοποιούνται σε χειρουργεία και σε εγκαταστάσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών

Αδιαπέραστα σκληρά κεραμικά πλακάκια

 • Κεραμικά πλακάκια πεπιεσμένης σκόνης με επίπεδα απορρόφησης νερού μικρότερα από 0,5% και ισχυρά μηχανικά και χημικά χαρακτηριστικά.
 • Η επιφάνειά τους μπορεί να είναι στιλβωμένη η αστίλβωτη. Συχνά τα βρίσκουμε σε εξωτερικές εγκαταστάσεις.
 • Γνωστά επίσης ως Τελείως Υαλοποιημένα Σκληρά Κεραμικά Πλακάκια ή Πορσελάνινα Σκληρά Κεραμικά Πλακάκια.

Αντιολισθητικά πλακάκια

Πλακάκια που έχουν περάσει από κατεργασία για να μην είναι ολισθηρά. Αυτό γίνεται είτε με την πρόσθεση ενός υλικού σε μορφή μικρού χαλικιού στο στίλβωμα, είτε με την ύπαρξη ραβδώσεων ή κάποιου πέλματος.

Αντοχή στα στίγματα

Η ικανότητα ενός πλακιδίου να μη στιγματίζεται από διάφορες ουσίες. Τα πρότυπα ISO καθορίζονται με βάση διάφορες δοκιμαστικές μεθόδους.

Αντοχή στη φωτιά

Η ικανότητα να αντιστέκεται το πλακάκι στη γυμνή φλόγα. Τα κεραμικά πλακάκια είναι πυρίμαχα σε οποιαδήποτε θερμοκρασία και δεν τρέφουν τη φωτιά, ούτε εκπέμπουν τοξικά αέρια κατά την καύση τους.

Αντοχή στην πρόσκρουση

 • Ικανότητα του κεραμικού πλακιδίου να αντέχει στο σπάσιμο, είτε σε όλο το πάχος του είτε μόνο στην επιφάνεια, όταν δέχεται πρόσκρουση από βαρύ αντικείμενο.
 • Γενικά, το κεραμικό πλακάκι δεν είναι ανθεκτικό υλικό, και πρέπει να αποφεύγεται η ρίψη βαριών αντικειμένων στην επιφάνειά του. Τα στιλβωμένα πλακάκια είναι πιο επιρρεπή στο επιφανειακό σπάσιμο από τα αστίλβωτα.

Υπάρχουν διεθνή στάνταρ που καθορίζουν την αντοχή στο σπάσιμο μετρώντας το συντελεστή απόδοσης (ISO 10545-5)

Αντοχή στις αμυχές

Ο βαθμός κατά τον οποίο η επιφάνεια ενός πλακιδίου θα αντέξει στις αμυχές (λόγω φθοράς από την κίνηση πάνω στο πλακάκι). Η αντοχή καθορίζεται από τεστ αντοχής στις αμυχές, και υπάρχουν διάφορα επίπεδα αντοχής.

Αντοχή στο θερμικό σοκ

 • Η ικανότητα του κεραμικού πλακιδίου να αντέχει σε γρήγορα εναλλασσόμενες ακραίες θερμοκρασίες χωρίς να μεταβάλλεται.
 • Καθορίζεται από τις δοκιμαστικές μεθόδους ISO 10545-9

Αντοχή στο ράγισμα του στιλβώματος

Η δοκιμασία για την αντοχή της επιφάνειας στιλβωμένων πλακιδίων στο ράγισμα (εκτός όταν αυτό γίνεται για διακοσμητικούς λόγους) καθορίζεται από το ISO 10545-11

Αντοχή στον παγετό

 • Η ικανότητα ορισμένων κεραμικών πλακιδίων να αντέχουν σε περιβάλλον εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών, όπως επίσης και στις αλλαγές από τον παγετό σε πιο υψηλές θερμοκρασίες.
 • Η αντοχή στον παγετό εξαρτάται από το πόσο πορώδες είναι το πλακάκι και στο επίπεδο απορροφητικότητάς του σε νερό.
 • Οι δοκιμασίες ανοχής στον παγετό καθορίζονται από την ISO 10545-12.

Απαστράπτουσα Εμφάνιση

Διακοσμητικό εφέ που επιτυγχάνεται με το πέρασμα μιας λεπτής στρώσης χρωματιστού ή ιριδίζοντος στιλβώματος.

Απορρόφηση νερού

 • Η ποσότητα νερού που μπορεί ένα πλακάκι να απορροφήσει, η οποία δίνεται ως ποσοστό του βάρους του στεγνού πλακιδίου.
 • Η υψηλή απορροφητικότητα σημαίνει μεγάλη παρουσία πόρων, ενώ οι υαλώδεις δομές έχουν χαμηλή απορροφητικότητα.
 • Η απορροφητικότητα νερού μετράται σε συμφωνία με το ISO 10545-3

Αρμός συστολής

 1. Διαχωρισμός που βρίσκεται μεταξύ παρακειμένων κομματιών μίας κατασκευής, που επιτρέπει την κίνηση σε σημεία πίεσης για να αποφεύγεται το ράγισμα.
 2. Διαχωρισμός ανάμεσα σε πλάκες πεζοδρομίου σε κεκλιμένο επίπεδο, γεμισμένος με συμπιεστό υλικό.

Αρμός συστολής-διαστολής

 • Ένα διάμηκες κενό σε επιφάνειες κατασκευής από μπετόν, το οποίο συμπληρώνεται με αρμόκολλα, που επιτρέπει τη συστολή και τη διαστολή του υλικού λόγω της περιβαλλοντικής θερμοκρασίας,αποτρέποντας τη δημιουργία ρωγμών στις επιφάνειες.
 • Ο αρμός μπορεί να είναι εξαιρετικά στενός ή και πιο ευρύς, ανάλογα με την απαιτούμενη εγκατάσταση ή το αισθητικό αποτέλεσμα.

Αρμόκολλα

Υλικό εγκατάστασης που χρησιμοποιείται για να συμπληρωθούν οι αρμοί ανάμεσα στα πλακάκια.

Άσπρα πήλινα πλακάκια

Πλακάκια που αποτελούνται από πρώτες ύλες που προσδίδουν ένα άσπρο μπισκότο, το οποίο μπορεί να καλυφθεί από ένα αδιαφανές στίλβωμα, και το οποίο παίρνει χρώμα εύκολα. Συνήθως χρησιμοποιείται για πλακάκια τοίχου

Αστίλβωτα πλακάκια

Πλακάκια που αφήνονται ακατέργαστα μετά την πρώτη πύρωση. Τα αστίλβωτα πλακάκια παίρνουν το χρώμα και την υφή τους από τις πρώτες ύλες τους ή μπορεί να είναι χρωματισμένα με οξείδια διασκορπισμένα στο μπισκότο.

Αυτί

Ενσωματωμένο εξόγκωμα στο πλάγιο μέρος του πλακιδίου που κρατάει σταθερή την απόσταση μεταξύ των πλακιδίων

CCB (Centro Ceramico di Bologna)

Το Ιταλικό Κέντρο Κεραμικού Πλακιδίου είναι το επίσημο εργαστήριο για έρευνα, δοκιμασία και ανάλυση κεραμικών υλικών και προϊόντων στην Ιταλία.

CEN

Ευρωπαϊκή Επιτροπή Μέτρων και Σταθμών, υπεύθυνη για τον καθορισμό μέτρων και τη δοκιμαστικών μεθόδων για τα κεραμικά πλακάκια στην Ευρώπη.

CERLABS

Ευρωπαϊκό δίκτυο Εθνικών Κεραμικών Εργαστηρίων

Γραμμική Θερμική Διαστολή

Η αλλαγή στις διαστάσεις ενός δοσμένου υλικού λόγω μεταβολών στη θερμοκρασία.

Γρήγορη πύρωση (μονή, διπλή)

Διαδικασία πύρωσης της κεραμικής πρώτης ύλης που ολοκληρώνεται σε λιγότερο από δύο ώρες.

Διακοσμημένα πλακάκια

Κεραμικά πλακάκια που έχουν ωραιοποιηθεί με το χέρι, με μεταξοτυπία, με decalή με άλλες τεχνικές

Διαλογή πλακιδίων

Διαδικασία στον κύκλο παραγωγής κατά την οποία τα πλακάκια ταξινομούνται έτσι ώστε να αφαιρούνται τα ελαττωματικά πλακάκια, να διαχωρίζονται τα πιο ποιοτικά από τα λιγότερο, και να κατηγοριοποιούνται ανάλογα με το μέγεθός τους και το χρώμα ή την απόχρωση τους.

Διαστολή λόγω υγρασίας

Η αλλαγή στις διαστάσεις ενός πορώδους πλακιδίου ως αποτέλεσμα της απορρόφησης νερού, ανάλογη με την αλλαγή που δημιουργείται λόγω αύξησης της θερμοκρασίας

Δίπυρα πλακάκια

Στιλβωμένα πλακάκια που παράγονται με μία πρώτη πύρωση της σχηματισμένης βάσης του πλακιδίου και μετά μία ακόμα πύρωση μετά την εφαρμογή του στιλβώματος ή της διακόσμησης

Δύναμη θραύσης

Η ικανότητα ενός υλικού να αντιστέκεται στη θραύση ή την ρήξη από πίεση (ISO 10545-4)

Εποξική κόλλα

Ρητινώδες υλικό που χρησιμοποιείται σε κόλλες και αρμούς για τοποθέτηση πλακιδίων σε μικρή απόσταση το ένα από το άλλο

Εξορυγμένα πλακάκια

 • Πλακάκια που δημιουργούνται με τη μέθοδο της εξόρυξης κατά την οποία το πρόσφατα εξορυγμένο ελατό ή ελαστικό υλικό πιέζεται σε ένα καλούπι και έπειτα κόβεται στο σχήμα που απαιτείται, πριν πυρωθεί.
 • Τα εξορυγμένα πλακάκια διαχωρίζονται σε ακριβείας ή φυσικά ανάλογα με τα τεχνικά διαστατικά και επιφανειακά χαρακτηριστικά τους.
 • Τα πλακάκια μονής εξόρυξης παράγονται ως μία μεγάλη πλάκα που έπειτα κόβεται στο σχήμα που θέλουμε.
 • Τα πλακάκια διπλής εξόρυξης, γνωστά επίσης και ως διαχωρισμού, παράγονται ως μία κολώνα που πρέπει να διαχωριστεί πριν κοπούν τα πλακάκια

Εξωτερικά πλακάκια

Πλακάκια κατάλληλα για εξωτερικές εφαρμογές επειδή έχουν αντοχή στον παγετό

Εγκατάσταση

Η διαδικασία επικόλλησης πλακιδίων στην προορισμένη επιφάνεια

Εγκατάσταση με λεπτό στρώμα κόλλας

Εναλλακτική λύση στην εγκατάσταση με παχύ στρώμα. Χρησιμοποιείται κόλλα η οποία απλώνεται σε πάχος λιγότερο από 2mm. Απαιτείται λεία και επίπεδη επιφάνεια επικόλλησης

Εγκατάσταση με παχύ στρώμα κόλλας

Μέθοδος εγκατάστασης πλακιδίων που χρησιμοποιεί κόλλα με βάση το τσιμέντο, η οποία απλώνεται σε πάχος 20mm, για να δημιουργηθεί το υπόστρωμα πάνω στο οποίο θα κολλήσει το πλακάκι

Ένθετα

Μικρά, συχνά διακοσμητικά πλακάκια που χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με μεγαλύτερα ή απλά πλακάκια για να δημιουργηθούν σχέδια

Εσωτερικά πλακάκια

Πλακάκια που είναι κατάλληλα για τοποθέτηση μόνο στο εσωτερικό του σπιτιού

Ημι-υαλώδη πλακάκια

 • Πλακάκια με απορροφητικότητα νερού από 3% μέχρι 6%, όπως καθορίζονται από το ISO 10545-3
  Ηλεκτρική αντοχή.
 • Ο βαθμός κατά τον οποίο το κεραμικό πλακάκι άγει το ηλεκτρικό ρεύμα. Το κεραμικό πλακάκι είναι μονωτικό υλικό για το ρεύμα, έχει μηδενική αγωγιμότητα και στη συσσώρευση ηλεκτροστατικών φορτίων.
 • Σε χώρους όπως τα χειρουργεία και ορισμένα εργαστήρια όπου απαιτείται αγωγιμότητα, κατασκευάζονται ειδικά κεραμικά πλακάκια για αυτό το σκοπό.

ISO

 • InternationalStandardsOrganisation (Διεθνής Οργανισμός Προτύπων), μία παγκόσμια ομοσπονδία που αποτελείται από εθνικούς οργανισμούς προτύπων. Το ISO/TC 189 έχει καθορίσει τα διεθνή πρότυπα για τα κεραμικά πλακάκια.
 • Τα πρότυπα ISO χρησιμοποιούνται από κατασκευαστές πλακιδίων σε όλο τον κόσμο.

Ιριδίζοντα πλακάκια

Πλακάκια διακοσμημένα με γυαλιστερό στίλβωμα που περιέχει πολλά φαινομενικά μεταβαλλόμενα χρώματα

Κεραμικά πλακάκια

Επίπεδο επικαλυπτικό ή δομικό υλικό, σχετικά λεπτό, που αποτελείται από διάφορους τύπους πηλού και ψημένο μέχρι να γίνει σκληρό. Η επιφάνειά του μπορεί να είναι στιλβωμένη ή αστίλβωτη

Κλίμακα Mohs

Κλίμακα που χρησιμοποιείται για να μετράται η σκληρότητα ενός υλικού. Εκτείνεται από Mohs 1 (η σκληρότητα του ταλκ) μέχρι Mohs 10 (το διαμάντι)

Κοίλο πλακάκι

Διακοσμητικό πλακάκι με κοίλη επιφάνεια, που χρησιμοποιείται σε μπορντούρες σε περβάζια, πίσω από το νεροχύτη κ.α.

Κόκκινα σκληρά κεραμικά πλακάκια

Πλακάκια που αποτελούνται συνήθως από Ιταλικές πρώτες ύλες που δίνουν ένα κόκκινο υαλώδες μπισκότο κατάλληλο για εσωτερική και εξωτερική χρήση. Είναι συνήθως μη στιλβωμένα.

Κρυστάλλινο φινίρισμα

Μία εξαιρετικά παχιά στρώση στιλβώματος εφαρμόζεται σε μικρά πλακάκια για καλλιτεχνικό εφέ, όπως επίσης και για επιπλέον προστασία σε πλακάκια πάγκου.

Μαρκάρισμα χαρτοκιβωτίου πλακιδίων

 • Σύμφωνα με την ISO πάνω στο κιβώτιο πλακιδίων οφείλεται να αναγράφεται η κατασκευαστική εταιρεία και η χώρα προέλευσης, το σημάδι της πρώτης ποιότητας, το είδος του πλακιδίου και η κατηγοριοποίησή του κατά ISO 13006, οι διαστάσεις του πλακιδίου και του σχεδίου εάν υπάρχει, το εάν είναι στιλβωμένο ή αστίλβωτο.
 • Επίσης, τα σύμβολα μπορεί να επιδεικνύουν εάν το πλακάκι είναι κατάλληλο για πατώματα ή τοίχους, το βαθμό της αντοχής στις αμυχές, και εάν το πλακάκι έχει αντοχή στον παγετό

Μεταξοτυπία

Τεχνική διακόσμησης πλακιδίων χρησιμοποιώντας stencils και περνώντας το χρώμα μέσα από ένα πλέγμα.

Μη υαλώδη πλακάκια

Πλακάκια με απορροφητικότητα υψηλότερη από 6%, σύμφωνα με το ISO 10545-3

Μονόπυρα πλακάκια (Monocottura)

Στιλβωμένα πλακάκια που έχουν παραχθεί με τη μέθοδο της μονής πύρωσης, κατά την οποία το μπισκότο και το στίλβωμα περνούν μία φορά από το φούρνο υπό υψηλή θερμοκρασία. Λέγονται επίσης πλακάκια monocottura

Μονωτικός αρμός

Κενό μεταξύ διπλανών μερών κατακόρυφης τσιμεντένιας κατασκευής που επιτρέπει τη σχετική μετακίνηση προς τρεις κατευθύνσεις

Μπισκότο

Το δομικό κομμάτι του κεραμικού πλακιδίου, διαχωρισμένο από το στίλβωμα. Επίσης, το υλικό ή το μείγμα από το οποίο αποτελείται το αντικείμενο

Μωσαϊκό πλακάκι

Το κεραμικό μωσαϊκό πλακάκι καθορίζεται από το μέγεθός του, που είναι συνήθως λιγότερο από 15 Χ 15 εκατοστά

Παρουσία πόρων

Ο όγκος των πόρων σχετικά με τον όγκο του μπισκότου που έχουν τη δυνατότητα να απορροφούν νερό. Βλ. Απορροφητικότητα νερού.

Πηλός

Φυσικό γήινο υλικό, πλαστικό όταν είναι υγρό, που αποτελεί τη βασική πρώτη ύλη για τα κεραμικά πλακάκια

P. E. I. (Porcelain Enamel Institute)

Ινστιτούτο Πορσελάνης και Σμάλτου. Υπεύθυνο για την έρευνα τη δοκιμή και την ανάλυση των κεραμικών υλικών στις Ηνωμένες Πολιτείες

Πλακάκια ακριβείας

Εξορυγμένα πλακάκια που έχουν τεχνικά χαρακτηριστικά λιγότερο μεταβαλλόμενα όσο αφορά στην ποιότητα ή την ομαλότητα της επιφάνειάς τους από τα φυσικά εξορυγμένα πλακάκια.

Πλακάκια bullnose

Πλακάκια για καλλιτεχνίες που έχουν μία πλευρά στρογγυλεμένη για φινιρίσματα σε τοίχους ή για κάλυψη γωνιών.

Πλακάκια – βάσεις

Πλακάκια που έχουν στρογγυλεμένες άκρες και χρησιμοποιούνται σε κάθετες ενώσεις για να επιτυγχάνεται η απαιτούμενη υγιεινή ή αισθητική

Πλακάκια για σοβατεπί

Παραλληλόγραμμα πλακάκια που χρησιμοποιούνται κατά μήκος του σοβατεπί. Το μήκος τους είναι συνήθως τρεις ή τέσσερις φορές όσο το ύψος

Πλακάκια για κόγχες

Τα πλακάκια αυτά χρησιμοποιούνται περισσότερο σε σκάλες, όπου στις κόγχες απαιτείται μεγάλη αντιολισθητικότητα

Πλακάκια για πισίνες

Πλακάκια κατάλληλα για εγκατάσταση μέσα ή γύρω από πισίνες, λόγω της μεγάλης αντοχής τους στον παγετό και την αυξημένη αντιολισθητικότητά τους

Πλακάκια monoporosa

Μονόπυρα πλακάκια που είναι πιο πορώδη και απορροφητικά από τα απλά μονόπυρα πλακάκια

Πλακάκια με αντοχή στον παγετό

Πλακάκια που έχουν κατασκευαστεί ειδικά για να αντέχουν σε συνθήκες παγετού με ελάχιστες παραμορφώσεις λόγω της απότομης αλλαγής θερμοκρασίας, και είναι επομένως κατάλληλα για εξωτερικές χρήσεις όπου υπάρχει μεγάλη υγρασία και χαμηλή περιβαλλοντική θερμοκρασία

Πλακάκια – μολύβια

Στενά ορθογώνια πλακάκια (π.χ. 2 χ 20 cm), που έχουν ορισμένες φορές κυρτή επιφάνεια, και που χρησιμοποιούνται σε τοίχους για έμφαση ή διακόσμηση. Ονομάζονται επίσης πλακάκια – πούρα

Πλακάκια περβαζιού

Διακοσμητικά πλακάκια για τοίχους που έχουν κυρτή ή προεξέχουσα γωνία, και χρησιμοποιούνται γύρω από κάσες παραθύρων

Πλακάκια πρεσαρισμένα με το χέρι

Ειδικά διακοσμητικά πλακάκια που πρεσάρονται σε καλούπια με το χέρι

Πλακάκια σε πλαίσιο

 • Πλακάκια έτοιμα τοποθετημένα σε τελάρα ή βάσεις από το εργοστάσιο για πιο εύκολη εγκατάσταση. Υπάρχουν δύο τύποι πλακιδίων σε πλαίσιο.
 • Ο ένας τύπος έχει πλακάκια έτοιμα κολλημένα με το σχέδιό τους προς τα πάνω σε κάποιο υλικό (πλέγμα, χαρτί, ρητίνη ή και άλλα), το οποίο γίνεται μέρος της εγκατάστασης.
 • Στον άλλο τύπο, τα πλακάκια είναι κολλημένα σε κάποια βάση με τη ράχη προς τα έξω. Η βάση αφαιρείται μετά την τοποθέτηση, και έπειτα γεμίζονται οι αρμοί

Πλακάκια τοίχου

Γενικά στιλβωμένα και μη υαλώδη, χρησιμοποιούνται σε τοίχους όπου η μηχανική αντοχή και η αντοχή σε προσκρούσεις και γδαρσίματα δεν λαμβάνονται υπ΄ όψη

Πλακάκια υψηλής κίνησης

Πλακάκια δαπέδου που έχουν τέτοια αντιολισθητικότητα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περιοχές όπου υπάρχει πολλή κίνηση, όπως είσοδοι σε ξενοδοχεία ή αεροδρόμια

Πλάκες λατομείου

Παραδοσιακός όρος για φυσικά πήλινα πλακάκια μονής εξόρυξης με επίπεδο απορροφητικότητας νερού κάτω από 6%

Πορσελάνινα πλακάκια

Βλ. Αδιαπέραστα σκληρά κεραμικά πλακάκια

Πρότυπα ISO

Πρότυπα που καθορίζονται από το InternationalStandardsOrganisation (Διεθνής Οργανισμός Προτύπων) για να υπάρχει ενοποίηση όσο αφορά στα πρότυπα και στις μεθόδους δοκιμασίας των κεραμικών πλακιδίων παγκοσμίως

Πρότυπα για τα κεραμικά πλακάκια

 • Οι διαδικασίες κατηγοριοποίησης όσο αφορά στα διαστατικά, δομικά και χημικά χαρακτηριστικά του κεραμικού πλακιδίου. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα πρότυπα καθορίζονται από την ANSI (AmericanNationalStandardsInstitute), (Αμερικανικό Ινστιτούτο Εθνικών Προτύπων).
 • Στην Ευρώπη χρησιμοποιούνται τα πρότυπα της CEN (Comité EuropéendeNormalisation), (Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τυποποίησης).
 • Τα πρότυπα του ISO (InternationalStandardOrganisation), (Διεθνής Οργανισμός Προτύπων) έχουν εγκριθεί από τους οργανισμούς-μέλη για να ενοποιηθούν τα πρότυπα παγκοσμίως

Πρότυπα διαστάσεων για κεραμικά πλακάκια

Τα κεραμικά πλακάκια πρώτης διαλογής πρέπει να πληρούν τα πρότυπα ISO της κατηγορίας τους όσο αφορά στο μήκος, το πλάτος, το πάχος, την ευθύτητα των πλευρών τους, την ορθογωνικότητά τους (ISO 13006)

Πύρωση

Το τελευταίο στάδιο της διαδικασίας κατασκευής όπου οι πρώτες ύλες «ψήνονται» σε υψηλή θερμοκρασία (μέχρι 1250°C για αδιαπέραστα πλακάκια) για να σκληρύνει το μπισκότο και το στίλβωμα, αν υπάρχει

Ραβδωτά πλακάκια

Πλακάκια με ραβδώσεις που έχουν επιφάνειες εξαιρετικά αντιολισθητικές

Ρελιέφ

Διακοσμητική τεχνική όπου σχέδια χαράσσονται ή σκαλίζονται ώστε να είναι ελαφρώς ανασηκωμένα από το φόντο τους

Ρουστίκ φινίρισμα

Τραχιές ή μη-επίπεδες επιφάνειες πλακιδίων σχεδιασμένες για καλλιτεχνικά ή διακοσμητικά εφέ

Σκέβρωμα

Ελάττωμα των διαστάσεων της επιφάνειας ενός πλακιδίου. Η μία γωνία του πλακιδίου δεν είναι στην ίδια στάθμη με τις άλλες τρεις. Οι ανοχές δίνονται στο παράρτημα ISO 13006 περί τυποποίησης

Σταυροί

Μικρά πλαστικά ή ξύλινα κομμάτια που χρησιμοποιούνται κατά την τοποθέτηση για να υπάρχει όμοια απόσταση μεταξύ όλων των πλακιδίων

Στεγανοποίηση

Η προετοιμασία μιας επιφάνειας για να είναι προστατευμένη από την επαφή με το νερό, συνήθως με τη χρήση μη-περατής μεμβράνης

Στίλβωμα

Υαλώδες στρώμα που επικολλάται στην επιφάνεια του πλακιδίου με τη μέθοδο της πύρωσης

Στίλβωμα αντίκ

Ειδικό στίλβωμα με ψιλές γραμμές που προσομοιάζουν ρωγμές για πεπαλαιωμένο εφέ

Στίλβωμα ματ

Στίλβωμα που έχει μη γυαλιστερό φινίρισμα

Στίλβωμα σατινέ

Στίλβωμα που προσδίδει ένα φινίρισμα ελαφρά υαλώδες

Στιλβωμένα πλακάκια

Κεραμικά πλακάκια με αδιαφανής ή διάφανη επικάλυψη η οποία έχει επικολληθεί στην επιφάνεια του μπισκότου με τη μέθοδο της πύρωσης. Δημιουργείται μία λεία αδιαπέραστη επιφάνεια που μπορεί επίσης να είναι εκτενώς διακοσμημένη

Στρώμα προστασίας από την υγρασία

Μέρος της εγκατάστασης που παρέχει προστασία από την υγρασία στην κόλλα και στα πλακάκια

Συντελεστής απόδοσης

Μέτρηση που χρησιμοποιείται για να καθοριστεί η αντοχή ενός κεραμικού πλακιδίου στην πρόσκρουση. (ISO 10545-5)

Συντελεστής σπασίματος

Μέτρηση των συνεκτικών χαρακτηριστικών του υλικού από το οποίο αποτελείται το πλακάκι, που σχετίζεται με το πόσο συμπαγές και ομοιόμορφο είναι το υλικό

Συντελεστής τριβής

Μέτρηση, δυναμική ή στατική, που χρησιμοποιείται για να καθοριστούν οι παράγοντες ολίσθησης σε μία πλακοστρωμένη επιφάνεια. Οι μετρήσεις περιλαμβάνουν στεγνές και υγρές συνθήκες, την ταχύτητα του σώματος, τη δύναμη που πρέπει να ασκηθεί στο σώμα για να μετακινηθεί, και τη γωνία κλίσης της επιφάνειας. Η χρήση της επιφάνειας και η συντήρησή της επηρεάζουν το συντελεστή τριβής άμεσα,

Σύστημα κατηγοριοποίησης (ISO 10545-17)

Τα κεραμικά πλακάκια κατηγοριοποιούνται σύμφωνα με την ISO βάσει της μεθόδου παρασκευής τους (εξορυγμένα, πιεσμένα, κ.α.) και βάσει του επιπέδου της απορρόφησης νερού

Τερακότα

Παραδοσιακή Ιταλική πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται για να παραχθεί αστίλβωτο μπισκότο κόκκινου χρώματος, πάχους μισής ίντσας ή και περισσότερο. Η επιφάνειά του μπορεί να είναι ρουστίκ, λεία, γυαλισμένη, ή καικερωμένη

Τεστ αντοχής στις αμυχές

Τα κριτήρια ISO για την αντοχή στις αμυχές για στιλβωμένα πλακάκια (ISO 10545-7) κατηγοριοποιούν τα πλακάκια από Ομάδα I (κατάλληλο για ελαφριά οικιακή χρήση) έως Ομάδα V (κατάλληλο για βιομηχανική χρήση· αυτό το πλακάκι έχει επίσης περάσει τεστ αντοχής στα στίγματα)

Τρίπυρα πλακάκια

Διακοσμημένα, στιλβωμένα πλακάκια που κατεργάζονται με τρίτη πύρωση μετά την εφαρμογή του πρώτου στιλβώματος. Αυτή η τεχνική χρησιμοποιείται είτε για να πετύχουμε ειδικά εφέ, είτε επειδή τα υλικά που χρησιμοποιούμε (λ.χ. ο χρυσός) το απαιτούν

Τσιμέντο Πόρτλαντ

Τύπος υδατοδιαλυτού τσιμέντου που χρησιμοποιείται συχνά στην εγκατάσταση πλακιδίων

Υαλώδες μωσαϊκό

Μωσαϊκά πλακάκια που αποτελούνται από γυαλί και όχι κεραμικό υλικό, όπως επίσης και πλακάκια που επικαλύπτονται από ένα στρώμα χρωματισμένου ή διάφανου γυαλιού

Υγρές περιοχές

Περιοχές που υποβάλλονται σε υγρασία ή συγκέντρωση υδρατμών όπως οι περιοχές γύρω από μπανιέρες, ντουζιέρες, σάουνες, πισίνες και εξωτερικές περιοχές

Υλικό συγκόλλησης

Οποιοδήποτε από τα τσιμέντα ή τις κόλλες που χρησιμοποιούνται για να τοποθετούνται τα κεραμικά πλακάκια. Η επιλογή του υλικού συγκόλλησης καθορίζεται από την επιλογή του πλακιδίου και τις απαιτήσεις της περιοχής που θέλετε να καλύψετε

Υπόστρωμα

Στρώμα τσιμέντου ή κόλλας που απλώνεται στην επιφάνεια που πρόκειται να καλυφθεί και πάνω στο οποίο τοποθετούνται τα πλακάκια. Το προϊόν της διαδικασίας ενδυναμώνει, προστατεύει, και στηρίζει την επιφάνεια, έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι στεγανό, ισχυρό και ομοιόμορφο

Φινιρίσματα

Οπτικά χαρακτηριστικά ή χαρακτηριστικά υφής μιας επιφάνειας πλακιδίου. Για το στιλβωμένο πλακάκι μπορεί να είναι φωτεινό ή γυαλιστερό λούστρο, σατινέ ή ματ. Για το στιλβωμένο και το αστίλβωτο πλακάκι, το φινίρισμα μπορεί να έχει διάφορα χρώματα και υφές, μπορεί να είναι γυαλισμένο, φουσκωμένο, ανάγλυφο, χαραγμένο, σκασμένο, ραβδωτό

Φυσικά πήλινα πλακάκια

Πλακάκια κατασκευασμένα από πηλό που δημιουργεί ένα πυκνό σώμα και έχει χαρακτηριστική ανάγλυφη όψη. Μπορεί να είναι εξορυγμένα ή πεπιεσμένα

Χαράκωμα

Με τη χρήση μιας οδοντωτής σπάτουλας, χτενίζεται το υλικό επικόλλησης πάνω στη βάση, για να ενισχυθεί η κολλητικότητα των πλακιδίων

Χημική αντοχή

Η δυνατότητα μιας επιφάνειας να αντιστέκεται σε ζημιά από χημικά, οξέα, αλκάλια, και άλατα πισίνας, σύμφωνα με δοκιμαστικές μεθόδους (ISO 10545-13)

 

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία του περιοδικού ιδέα μπάνιο® ISSN 1108-6580
Απαγορεύεται αυστηρός η αναδημοσίευση και η μετάδοση με οποιοδήποτε τρόπο μέρους ή ολόκληρου του κειμένου.

Copyright © 2008 – 2017 περιοδικό ιδέα μπάνιο. All rights reserved